Προτάσεις του Μωυσιάδη Π. Στυλιανού
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου - Δ. Ε. ΒΕΡΜΙΟΥ

Ο δήμος δεν μπορεί να είναι όμηρος των ορέξεων και των θελημάτων της κεντρικής εξουσίας. Το μέλλον της πόλης και της περιοχής δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις δημόσιες δομές, που η εκάστοτε κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει στην πόλη είτε μέσω νέων ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών δομών είτε μέσω των δομών υγείας.

Ο δήμος πρέπει να προτάξει όραμα και σχέδιο δημιουργίας πλούτου και προσέλκυσης  ιδιωτικών επενδύσεων. Δημιουργία γραφείου προώθησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής με στοχευμένες δράσεις, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το τοπικό επενδυτικό κεφάλαιο και να προσελκύσει νέο από εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αποτελεσματικός σχεδιασμός και στοχευμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες τεχνολογίες θέρμανσης, Φωτοβολταϊκά, βιο-αέριο για την απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ και την μελλοντική μείωση της τιμής θερμικής KWh για τους καταναλωτές.

Δημιουργία νέων δομών για τη λειτουργία θερμοκηπίωνμέσωτης εκμετάλλευσης της τηλεθέρμανσης για νέους αγρότες, που θέλουν να ασχοληθούν με τηθερμοκηπιακή γεωργία (με την υποστήριξη τηλεθέρμανσης  και  καινοτόμων σχεδίων, υδροπονίας και κάθετης καλλιέργειας).

Ο χώρος της ΑΕΒΑΛ πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί. Καλλωπισμός και ευπρεπισμός του δρόμου και του χώρου πρόσβασης στην ΑΕΒΑΛ.Κατάλληλη και επαρκής σήμανση, δημιουργία χωροταξικού προς απόδοση οικοπέδων για την μακροχρόνια εκμίσθωση από ενδιαφερόμενους και συνδέσεις του χώρου μέσω αστικών λεωφορείων ή ακόμη και τοπικών ηλεκτροκίνητων τρένων που θα έχουν αφετηρία τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, θα δώσουν το έναυσμα και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του χώρου.

Δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων στο προσφάτως ανακαινισμένο αλλά αχρησιμοποίητο χώρο του παλαιού Χημείου. Συντονισμός με την ΔΕΗ, την Περιφέρεια, το ΕΚΕΤΑ για την δημιουργία και υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς όπως (δημιουργία cluster), που θα αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες, που θα απευθύνονται στις διεθνείς αγορές αλλά θα εκμεταλλεύονται το τοπικά πλεονεκτήματα και την τεχνογνωσία, που υπάρχει στην περιοχή.

Σχεδιασμός ειδικού χώρου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας πλησίον της πόλης και με προσβασιμότητα στον κόμβο της εθνικής Πτολεμαΐδας - Κοζάνης.

Καλλιέργεια και αξιοποίηση  των υδάτινων πόρων  στους ορεινούς όγκους (Βερμίου – Άσκιου) Δημιουργία και εκσυγχρονισμός ταμιευτήρων υδάτων με διττό ρόλο. Αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πηγές και τα όμβρια  ιδιαίτερα στον Δήμο Βερμίου. Την ύδρευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων.

Βελτίωση τις αγροτικής οδοποιίας και χωροθέτησης της κτηνοτροφίας με τον ορισμό νέων κτηνοτροφικών πάρκων με άρτιες υποδομές, που θα καθιστούν τις μονάδες εύρυθμες και ανταγωνιστικές. 

Διάθεση των αγροτεμαχίων του δήμου και του δημοσίου  κατά προτεραιότητα σε νέους αγρότες με την παράλληλη στήριξή τους από γεωπόνους για καλλιέργειες, που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμη προστιθέμενη αξία τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική.

Στήριξη πρωτοβουλιών μεταποίησης (μήλα – μηλίτης, κονσερβοποίηση, αρωματικά φυτά - αποστάγματα, κτλ ).

Συλλογή, επεξεργασία και κομποστοποίηση βιολογικών απορριμμάτων, τροφίμων, και κάθε λογής βιοδιασπώμενων οργανικών απορριμμάτων για την παραγωγή βίο-αερίου ή οργανικών πέλλετ.

Καταγραφή και εκμετάλλευση των κτιριακών υποδομών του δήμου με έμφαση στα κτίρια, που παραμένουν άδεια και στα κτίρια των πρώην καποδιστριακών δήμων.

Μεταφορά όλων των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιόκτητους δημοτικούς χώρους. Διάθεση των κτιρίων σε δημόσιους οργανισμούς προς είσπραξη ενοικίων. Συνεργασία με ειδικά μεσιτικά γραφεία για την διάθεσή τους με καθεστώς μίσθωσης σε ιδιώτες. Κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται απαξιώνονται και καταστρέφονται.

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημοτικά κτίρια και σχολεία. Και στις  παρειές των ορεινών όγκων της περιοχής όπως  και των άγονων  δημοτικών εκτάσεων.  Έτσι μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα του δήμου. 

Αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού στα δημοτικά κτίρια και σχολεία αλλά και στον κεντρικό φωτισμό της πόλης με Λαμπτήρες LED. Αποτέλεσμα η άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για το δήμο.

Αξιοποίηση των ρεμάτων και ποταμών και απόδοσή τους στους πολίτες (πχ. ΣΟΥΛΟΥ, ρέμα Ανατολικού, ρέμα Καρυοχωρίου).

Δημιουργία κατάλληλων θέσεων πάρκινγκ ποδηλάτων.

Μεταφορά και δημιουργία κατάλληλων χώρων στάθμευσης και εξυπηρέτησης του κοινού με πάρκινγκ τόσο για τα αστικά όσο και για τα υπεραστικά λεωφορεία.

Εκμετάλλευση των δομών της βιβλιοθήκης και του κέντρου πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο προς όφελός τους με στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Ο πολιτιστικός πλουραλισμός της περιοχής αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο. Ενεργοποίηση των πολιτιστικών κυττάρων της περιοχής και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την δημιουργία φεστιβάλ με πανελλαδική εμβέλεια. ( όπως οι  διαβαλκανικές διονυσιακές εκδηλώσεις των ΜΟΜΩΓΕΡΩΝ στην πόλη της Πτολεμαΐδας.  Κάτι αντίστοιχο με τις καρναβαλικές της Κοζάνης).

Αξιοποίηση όλων των μουσείων και πιθανών εκθεμάτων, περιοχών ιδιαιτέρου κάλλους για την δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού επισκεπτών της Εορδαίας. Ανάδειξη  και διαδικτυακή  προβολή των βυζαντινών μονών της περιοχής (ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου,  ιερά μονή της Θεοτόκου Κλεισούρας, κ.τλ.).

Ανάδειξη της λαϊκής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς με τον αποσοβατισμό, αρμολόγηση και φωταγώγηση των πέτρινων κτισμάτων της Εορδαίας. (υδραγωγεία, εκκλησίες, σχολεία).

Εκμετάλλευση των αθλητικών μας υποδομών για την προσέλκυση διοργανώσεων ή και την χρήση αυτών από ομάδες κατά την διάρκεια προετοιμασίας.

Οργανωμένη ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων, της μεταποίησης και των υπηρεσιών της περιοχής.

Ένταξη του δήμου σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των παραπάνω. Συνεργασία του δήμου μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτες, που θα τρέξουν και θα ξεκλειδώσουν επιδοτήσεις γρηγορότερα.

Ψηφιοποίηση και πραγματική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε επίπεδο δήμου.