Αγαπητοί φίλοι,

Πριν περίπου 12 χρόνια, ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Μεσοποταμίας Καστοριάς, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα, τη διαβαλκανική συνεργασία, όπου μετείχαν εκπρόσωποι των γειτονικών  Βαλκανικών χωρών . Ο τότε Υπουργός Γεωργίας της Αλβανικής κυβέρνησης μας έκανε γνωστό τη μεγάλη έλλειψη που είχε η χώρα του  σε πιστοποιημένους σπόρους (σπόροι σιταριού και πατάτας).

Μήπως πρέπει ως Δήμος αλλά και ακόμη καλύτερα ως  περιφέρεια, να καθιερώσουμε μια επικοινωνία με όλους τους γείτονες; Να δούμε τι θέλουνε από εμάς αλλά και τι θέλουμε εμείς από αυτούς; Έχουμε τη δυνατότητα, με την τεχνογνωσία που έχουμε να δημιουργήσουμε εμπορικές συνεργασίες μαζί τους σε πολλούς τομείς.

Ας μη ξεχνάμε εμείς οι παλιότεροι ότι κάποτε η Πτολεμαΐδα ήταν από τα μεγαλύτερα σποροπαραγωγικά κέντρα πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού, μαλακού σιταριού, κριθαριού, βίκου και  τριφυλλόσπορου καθώς και χιλιάδων τόνων πιστοποιημένου πατατόσπορου στο οροπέδιο του Πολυμύλου. Στη δεκαετία του 1980, αλλά και στις αρχές του 1990 στο σπορόκεντρο της Πτολεμαΐδας πιστοποιούνταν χιλιάδες τόνοι, τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγές. Τώρα δεν παράγεται τίποτα.

Φέτος, μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, χρειαστήκαμε περίπου 200.000 κιλά πατατόσπορου, που αντιστοιχεί σε 240.000 ευρώ τα οποία χάθηκαν από την περιοχή μας και πήγαν στην Ολλανδία. Μπορούμε να συνεχίσουμε να αιμορραγούμε ακόμη;  Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε, τουλάχιστον αυτό που κάνανε οι πατεράδες μας, δηλαδή  να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Απλά πράγματα. Έχουμε ένα οροπέδιο 600 στρεμμάτων στην περιοχή της Ερμακιάς, θέση Μπάρτζα, υψόμετρο 1300 μ, με πάρα πολλές πηγές, ιδανικό για πάρα πολλά πράγματα, από σποροπαραγωγή πατάτας  μέχρι  και  βιολογικές καλλιέργειες μήλων και κερασιών. Επιπλέον είναι κρίμα τόσα νερά στα 1300 μ, με τη δυναμική που κουβαλά αυτό το νερό, λόγω βαρύτητας, να αφήνεται να ρέει ανεκμετάλλευτο. Πρώτα εκμεταλλεύεσαι την ενέργεια που μπορεί να σου δώσει και έπειτα τις ποτιστικές καλλιέργειες που μπορεί να στηρίξει, αναβαθμίζοντας τα ξερικά χωράφια.