Λαϊκή Αγορά Τοπικών Παραγωγών κάθε Σάββατο

Ευτύχημα για τους δημότες και τους τοπικούς παραγωγούς, θα είναι η προσθήκη μιας λαϊκής αγοράς τοπικών παραγωγών το Σάββατο.

Έτσι, τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα δυο φορές τη βδομάδα, κάνοντας πιο εύκολη την αγορά, τη μεταφορά, τη συντήρηση και τη διαχείριση των προϊόντων αυτών.

Από την άλλη μεριά, οι τοπικοί παραγωγοί του δήμου Εορδαίας, και μόνο αυτοί, θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους, χωρίς τον ανταγωνισμό των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοπαραγωγών άλλων περιοχών.

Η επαφή αυτή, μεταξύ των τοπικών παραγωγών και των δημοτών, θα δημιουργήσει της ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εννοιών όπως:

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία
Συμμετοχική Πιστοποίηση
Αγροοικολογία
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κατευθυνόμενος, ο δήμος, προς τη διατροφική του κυριαρχία, θα ωφεληθεί πολλαπλά, αφού τα χρηματικά ποσά που θα ξοδεύονται για την αγορά των προϊόντων, θα ωφελούν οικονομικά τους παραγωγούς του δικού μας δήμου. Έτσι θα τονωθεί συνολικά όλη η τοπική αγορά.

Ακόμα, οι σχέσεις εμπστοσύνης και αλληλεγγύης που θα αναπτυχθούν με τους τοπικούς παραγωγούς, θα συρρικνώσουν τις μεταφορές προϊόντων από μακρινές περιοχές και έτσι θα μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα του δήμου.

Τέλος, θέλω να τονίσω πως μια τέτοια κίνηση, θα είναι ένα ουσιαστικό κίνητρο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τα αγροτικά και θα είναι το πρώτο βήμα για τη στροφή προς τα "αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας" και τον "εναλλακτικό τοπικό τουρισμό", όπως έχω αναλύσει σε προηγούμενή μου ανάρτηση.

Κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς τοπικών παραγωγών, είναι οι γεωργικές αποθήκες στη νότια είσοδο της Πτολεμαΐδας, ώστε να μην φορτιστεί το κέντρο της πόλης ακόμη μια μέρα, αλλά και να τονωθούν οι απόκεντρες μικροεπιχειρήσεις που θα βρίσκονται γύρω από τη νέα αυτή λαϊκή αγορά τοπικών προϊόντων.

Η πρόσβαση είναι εύκολη, οι χώροι είναι αρκετοί και οι θέσεις ελεύθερης στάθμευσης είναι κοντά.