ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Φίλες και φίλοι, σε λιγότερο από ένα μήνα καλούμαστε να εκλέξουμε τις νέες Δημοτικές Αρχές. Η ψήφος μας είναι σημαντική και πρέπει να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:
1ον Να μην είναι εκδικητική, και
2ον Να έχει την προοπτική της ελπίδας και μιας νέας αντίληψης των πραγμάτων. Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία, κινήθηκα για να γράψω τις σκέψεις μου για μια νέα άποψη στην ανακύκλωση στον Δήμο μας.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, ένας σύλλογος να ανακυκλώνει μόνο πλαστικά καπάκια, και να του αποδίδει κέρδος, που εξαργυρώνεται σε διάφορες ανάγκες, κυρίως αναπηρικά αμαξίδια. Και ένας τεράστιος Δήμος ο 2ος σε πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας να μην το κάνει, και αυτός με κέρδος.

Α).  ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ
Ο Δήμος Εορδαίας διαθέτει πολλούς αστικούς χώρους πρασίνου / πάρκων από άλλους Δήμους στην Δυτική Μακεδονία. Και όμως όλος αυτός ο πλούτος του πρασίνου, πετιέται ως απλό απόρριμμα, αντί να αξιοποιείται με κέρδος και μάλιστα με δημιουργία θέσεων εργασίας. Ένα απλό παράδειγμα. Το δάσος του πρώην Δήμου Μουρικίου θα μπορούσε να είναι ο βασικός πυλώνας της πρώτης ύλης. Τα κλαδέματα των δένδρων και τα κουκουνάρια θα μπορούσαν να δημοπρατούνται (αρχικά προς ενδιαφερόμενες ιδιωτικές εταιρείες) για παραγωγή πέλλετ. Ομοίως και όλα τα κλαδέματα των πάρκων θα υπόκεινται στην ίδια διαδικασία. Θα μπορούσε επίσης στην συνέχεια ο ίδιος ο Δήμος με τις τοπικές κοινότητες να δημιουργήσει μια πολυμετοχική εταιρεία Λαϊκής / Δημοτικής βάσης και να κάνει η ίδια και την παραγωγή των πέλλετ.
 

Β).  ΕΝΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΠΟΥ…. ΕΞΑΤΜΙΣΤΗΚΕ
Πριν χρόνια (2012) το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Παραγωγή Βιοκαυσίμου Biodisel (βιοντίζελ) από συλλεγόμενα τηγανέλαια του Δήμου Εορδαίας. Μάλιστα ορίσθηκε και τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης, αλλά και εκπρόσωπος από την μεριά του Δήμου ως συντονιστή, και τέλος εξουσιοδοτούσε τη Δήμαρχο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Τι έγινε 7 ολόκληρα χρόνια μετά;;; ΤΙΠΟΤΑ. Άλλοι Δήμοι χρόνια πριν και μάλιστα πολύ πιο μακριά (Θεσσαλονίκη) από την Πτολεμαΐδα, ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, και με το παραγόμενο βιοντίζελ θερμαίνουν σχολεία του Δήμου τους.
Και εδώ θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια από τους συλλόγους, τους φορείς, τα καταστήματα εστίασης, ακόμα και τους πολίτες, με συντονιστή τον Δήμο και να παράγονται ποσότητες βιοντίζελ που είτε θα δίνεται σε σχολεία για την θέρμανσή τους, είτε θα δίνεται σε δημότες με χαμηλά οικονομικά, που αδυνατούν να έχουν τα σχετικά για την θέρμανσή τους, ή τέλος, θα μπορούσε να δίνεται στην ΔΕΤΗΠ ή ακόμη και στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου για κίνηση των οχημάτων τους, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους κόστη.
 

Γ).  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Παρότι χρόνια πριν έχουν ψηφιστεί νόμοι που ενθαρρύνουν τους Δήμους για την ανακύκλωση και την δημιουργία εταιρειών ώστε να προωθηθεί, η ανακύκλωση, ο Δήμος δεν έκανε αυτά που έπρεπε. Απορρίμματα που θα μπορούσαν να φέρουν πόρους στον Δήμο (φυσικά με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των σχολείων, των φορέων, κτλ.), είναι το γυαλί, τα πλαστικά μπουκάλια, τα αλουμινένια κουτιά, αλλά και τα φελιζόλ συσκευασίας (που κανείς μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε να ανακυκλώνει, πετάγονται στους κάδους των κοινών σκουπιδιών, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα). Θα μπορούσε ο Δήμος να συγκεντρώνει κατηγοριοποιώντας όλα αυτά τα υλικά και να τα δημοπρατεί.
Τέλος από τον βιολογικό καθαρισμό που κάθε χρόνο «πετάγεται» η λάσπη, και μάλιστα κατά παράβαση των κανονισμών της Ε.Ε., αντί να γίνεται επεξεργασία και κομποστοποίηση, ή να παράγεται βιοαέριο.
Φυσικά, ειδικά για τα στέρεα υλικά, η ανακύκλωση θα έπρεπε να γίνεται στην πηγή, με προσωπικές σακούλες, και συλλογή σε ειδικούς κάδους.
Στα πλαίσια φυσικά της ανακύκλωσης θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση προς τους πολίτες, ξεκινώντας από τα σχολεία.
 

Δ).  ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Κοντεύουμε τα 20 χρόνια από τον νόμο 2939/2001 που αναφέρεται στην ανταποδοτική ανακύκλωση και ο Δήμος και στον τομέα αυτόν δεν έκανε απολύτως τίποτε και να σκεφτεί κανείς ότι δεν χρειάζεται σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ
παρά ένα τηλεφώνημα!!!!! δείτε εδώ που τυχαία αναζήτησα στο διαδίκτυο «Για να συμβληθεί μία εταιρία – διαχειριστής συσκευασιών με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αρκεί να καλέσει στη: γραμμή ανακύκλωσης 801……..» Στο ίδιο πλαίσιο και κάτω από το ίδιο πνεύμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Σαν χώρος κατάλληλος κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο χώρος της πρώην ΑΕΒΑΛ. Παράλληλα με τα εξαγγελθέντα, περί μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς σε παρακείμενο χώρο, θα έδινε ζωή στην παρατημένη πρώην βιομηχανία, αναβαθμίζοντας και οικονομικά τον Δήμο.
Βέβαια όλα αυτά για να γίνουνε πράξη, χρειάζεται να υπάρξει Δήμος που να βλέπει το μέλλον.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με ώθησε να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΣΤΑΘΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΜΟΙΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ