Κεντρική ομιλία υποψηφίου δημάρχου Εορδαίας Στάθη Κοκκινίδη.

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές 23/05/19, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας η προγραμματισμένη προεκλογική κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Εορδαίας με το συνδυασμό «Με το Βλέμμα στο Μέλλον» Στάθη Κοκκινίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Καλωσόρισμα» του κόσμου και την απαγγελία ποιήματος της Κατερίνας Γώγου από δύο νέα  παιδιά της Δημοτικής Κίνησης.

Συνεχίστηκε με την κεντρική ομιλία, στην οποία ο υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας κ. Κοκκινίδης ανέπτυξε τους άξονες του Προγράμματός του, κάνοντας ειδικές αναφορές στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, στη ΔΕΗ, στην Τηλεθέρμανση, στις Υπηρεσίες του Δήμου, στην Καθημερινότητα των δημοτών, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Η εκδήλωση  έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού.

Αν και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσχερείς λόγω της συνεχούς βροχής, η προγραμματισμένη ομιλία δεν αναβλήθηκε, όπως συνέβη με άλλες εκδηλώσεις στην ΠΕ Κοζάνης. Ο υποψήφιος δήμαρχος, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και όλη η Δημοτική Κίνηση «Με το Βλέμμα στο Μέλλον» θέλησαν να σηματοδοτήσουν την απαρέγκλιτη προσήλωση στο Πρόγραμμά τους για το Δήμο και την παρά τις όποιες δυσκολίες επιτέλεση του καθήκοντος.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση των δημοτών και η παραμονή τους με ομπρέλες μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και ιδιαίτερα ελπιδοφόρος ο παλμός της συγκέντρωσης.

Πολλοί μάλιστα παρέμειναν στο χώρο για αρκετή ώρα και μετά το πέρας της εκδήλωσης και μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας εξέφραζαν την πεποίθηση για τη νίκη του συνδυασμού στις  εκλογές της Κυριακής και για την αλλαγή σελίδας στον Δήμο Εορδαίας.


Πλήρες το κείμενο της ομιλίας


 

Συνδημότες και συνδημότισσες,

 « Με το Βλέμμα στο Μέλλον». Συνεχίζουμε!!! Συνεχίζουμε με μία δυναμική που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες μας προβλέψεις!!!

Συνεχίζουμε έχοντας γίνει, στο τέρμα αυτού του πολύ όμορφου ταξιδιού προς την Ιθάκη, σοφότεροι!!!

Φίλες και φίλοι, η Ιθάκη μας είναι κοντά. Το νέο  χτυπάει ήδη την πόρτα της αλλαγής και της προόδου, της αξιοκρατίας και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων, και της πόλης και των χωριών και του κέντρου και των γειτονιών.

Συνδημότες και συνδημότισσες, το νέο έρχεται να πάρει τη θέση του παλιού, όχι θριαμβολογώντας, με αλαζονεία και έπαρση, αλλά με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό σε ό,τι καλό έχει συντελεστεί στο Δήμο μας, Γιατί εμείς ακούμε, συζητάμε, αξιολογούμε και συνθέτουμε. Ό,τι ζωντανό , υγιές και δημιουργικό υπάρχει, το αντιμετωπίζουμε  με σεβασμό και χτίζουμε πάνω σ’ αυτό. Η πρόοδος εξάλλου για μας είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης διαλεκτικής ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και ανάμεσα σε μας και στους άλλους.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ.Είναι συγκλονιστική η ανταπόκρισή σας. Μας γεμίζετε αισιοδοξία και ελπίδα.

 Η Πτολεμαΐδα θα αλλάξει, θα γίνει η πόλη που ονειρευόμαστε. Ο Δήμος θα αλλάξει. Θα γίνει ο Δήμος που  αξίζει σε όλους μας.

Έχουμε εδώ και χρόνια διαρκή αγωνιστική παρουσία στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και Έχουμε καταθέσειστην κρίση σας, το σχέδιό μας για την αναμόρφωση του Δήμου μας.

Έχουμε ήδη γνωριστεί από τις δύο προηγούμενες δημόσιες συναντήσεις μας,

 οι περισσότεροι από εσάς σε καθημερινή σχεδόν βάση είστε μαζί μας στο εκλογικό μας κέντρο, μαθαίνετε τις δράσεις μας από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί μας συνοδεύετε στις επισκέψεις και τις επαφές που αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούμε.

Γιατί εμείς, φίλες και φίλοι τον δρόμο μας προς την Ιθάκη επιλέξαμε να τον περπατήσουμε μαζί σας. Επισκεφτήκαμε θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας και κοινωνικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και δημιουργικές ομάδες στον τομέα της τέχνης, δημόσιες υπηρεσίες και παραγωγικούς τομείς,  χώρους δουλειάς και σωματεία εργαζομένων. Επισκεφτήκαμε πλατείες, και γειτονιές στην πόλη και τα χωριά μας, περπατήσαμε στους δρόμους μας, και στους φωτεινούς και στους σκοτεινούς. Κι εκεί, σε όλους αυτούς τους χώρους παντρέψαμε το όραμα με την πραγματικότητα, τον ρομαντισμό με τον ρεαλισμό και επανασχεδιάσαμε την πρότασή μας για έναν καλύτερο Δήμο.

 Και θα συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε και μετά τις εκλογές, και με όσους τώρα δεν είναι μαζί μας,  γιατί ο διάλογος και η συνεργασία για το κοινό καλό είναι στο DNA μας. Η απλή αναλογική εξάλλου που θεσπίστηκε προϋποθέτει τη σύγκλιση. Κι εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική και στη δημοκρατία.

Ξεκινήσαμε τον περίπατό μας από το Νοσοκομείο μας. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον διοικητή και το προσωπικό του Νοσοκομείου, γνωρίσαμε αυτά που έγιναν και τα χαιρετίσαμε, αλλά μάθαμε και για τις ανάγκες και δεσμευτήκαμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίησή τους. Για την πλήρη λειτουργία, λοιπόν, της Ογκολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Γενικού Νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των ασθενών διεκδικούμε

Βραχυπρόθεσμα:

Τροποποίηση θέσεων του οργανισμού που δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες σε θέσεις παθολόγων ογκολόγων και άμεση προκήρυξη τους.

Λειτουργία ιατρείου πόνου και ιατρείου παρηγορικής φροντίδας

 Σύνδεση με τα Νοσοκομεία των γειτονικών Νομών.

 Σταθερή και αποτελεσματική σύνδεση με ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται χωρίς καθυστερήσεις.

 Κινητοποίηση του συλλόγου καρκινοπαθών και εθελοντικών ομάδων πολιτών για τη στήριξη ασθενών .

Δράσεις που να απευθύνονται στην κοινωνία και να αφορούν ενημέρωση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ασθενών με νεοπλασίες.

 Και μακροπρόθεσμα:

Δημιουργία υποδομών και σύσταση ακτινοθεραπευτικού τμήματος.

Σύνδεση του Νοσοκομείου με Νοσοκομεία των γειτονικών βαλκανικών χωρών

Δημιουργία υποδομών παροχής παρηγορικής φροντίδας.

 

Γιατί, με βάση τον χάρτη των δικαιωμάτων του ασθενούς, οι ογκολογικοί ασθενείς δικαιούνται να έχουν την καλύτερη κάθε φορά αντιμετώπιση της νόσου τους,  με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και αποδεκτά θεραπευτικά πρωτόκολλα, εγκεκριμένα από την επιστημονική κοινότητα.

Συνεχίσαμε με τους συμπολίτες μας με αναπηρία, συζητήσαμε μαζί τους, καταγράψαμε τα προβλήματά τους, δεσμευτήκαμε για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και έναν Δήμο φιλικό γι’ αυτούς, υπηρεσίες προσβάσιμες,  δρόμους κατάλληλους και χώρους στάθμευσης απαραβίαστους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη που δεν θα παράγει αποκλεισμούς στην μετακίνηση ούτε για ηλικιωμένους/ες, ούτε για τις εγκύους, ούτε για τους ανθρώπους με αναπηρία, ούτε για τους γονείς με τα καροτσάκια των παιδιών τους.

- Πήγαμε σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου

Και καταγράψαμε τις ανάγκες. Σχεδιάζουμε αναβάθμιση όλων των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας του Δήμου, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες  των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των κοινωνικών ομάδων που ζουν στο όριο φτώχιας και να γίνει πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη, που είναι η σημαία της δημοτικής μας κίνησης.

Θα εφαρμόσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και παρεμβάσεων ενάντια στη βία το διχασμό και το μίσος για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα δημιουργήσουμε τοπικό Γραφείο για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία που θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις αντίστοιχες περιφερειακές αρχές και τριψήφια τηλεφωνική γραμμή για θέματα ασφαλείας,ενώ θα ενισχύσουμε και την εκπαιδευτική διαδικασία με κοινωνικά φροντιστήρια.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση  με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ  κ. Παναγιωτάκη. Πήγα  ο ίδιος για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.  Γιατί εμείς δε βλέπουμε το μέλλον του τόπου μας ανεξάρτητα από τη ΔΕΗ. Εορδαία και ΔΕΗ, Συνδημότες και συνδημότισσες, χρόνια βρίσκονται σε μία σχέση αλληλοεξάρτησης  και αλληλοπροσδιορισμού. Ο δήμος μας στήριξε την ευημερία του στις δραστηριότητες  της ΔΕΗ και η ΔΕΗ οικοδόμησε την ανάπτυξη της στην προσφορά της τοπικής μας κοινωνίας.

 

Για μια ισότιμη ωστόσο σχέση, εμείς θα διεκδικήσουμε:

  • Διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της Εορδαίας και κατά συνέπεια και του σημαντικού ρόλου της ΔΕΗ στην περιοχή μας και για τις επόμενες δεκαετίες και διαμόρφωση ειλικρινούς σχέσης μεταξύ  ΔΕΗ και  Δήμου Εορδαίας  και όχι της «παραδοσιακής» σχέσης των παραγόντων, των ρουσφετιών και των συναλλαγών.

 

  • Στήριξη της ΔΕΗ και διεκδίκηση της συνεργασίας της με τη Δημοτική Αρχή, ώστε να δημιουργηθεί το νέο παράλληλο με τη ΔΕΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ σχέδιο για την Εορδαία. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ με την επέκτασή της και σε άλλες μορφές παραγωγής της, όπως ΑΠΕ, Αέριο κ.λ.π.

 

  • Διατήρηση της  Τηλεθέρμανσης με τις υπάρχουσες μονάδες έως την έναρξη της λειτουργίας της  Πτολεμαΐδας 5 καθώς και επέκτασή της στα χωριά της Εορδαίας.  Από τον κ. Παναγιωτάκη πήραμε τη διαβεβαίωση ότι οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι την ολοκλήρωση της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5, ενώ υπάρχει η σκέψη να διατηρηθούν και μετά ως εφεδρικές για την τηλεθέρμανση. Όμως δε θα αρκεστούμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις, φίλες και φίλοι. Θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και σε αποφασιστική διεκδίκηση. Ήδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι άμεσα επίκειται σύνδεση της τηλεθέρμανσης με τις Εργατικές κατοικίες και την Καρδιά, όπως μας διαβεβαίωσε ό δήμαρχος κ. Ζαμανίδης , ενώ θα είμαστε σε επιφυλακή, ώστε κατά τη σύνδεση της μονάδας 5 με την τηλεθέρμανση να γίνει και η σύνδεση με τα χωριά Καρυοχώρι και ΆγιοΧριστόφορο, σύνδεση που απαιτεί  ελάχιστο κόστος.  Υπάρχει επίσης πρόγραμμα δημιουργίας 3 μονάδων ισχύος 5 MWt η καθεμία για τηλεθέρμανσηοικισμών άνω των 3000 κατοίκων. Θα το εκμεταλλευτούμε.
  • Στήριξη υποδομών του δήμου από τη ΔΕΗ
  • Αποκατάσταση και αξιοποίηση των απαλλοτριωμένων εδαφών, όπου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός  Εθνικού Κέντρου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της Εορδαίας, καθώς και ενός  Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Είχαμε συναντήσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρο, τον δήμαρχο Εορδαίας κ. Ζαμανίδη Σάββα, τον διευθυντή του Κλιμακίου Επίβλεψης κ. Κώστα Ζορμπά της μονάδας 5 και ενημερωθήκαμε με κάθε λεπτομέρεια για την πορεία εξέλιξης των υπό κατασκευή και υπό μελέτη έργων στην επικράτεια του Δήμου μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την καλή διάθεση, την προθυμία και την εμπεριστατωμένη ενημέρωσή τους.

 

 

Συζητήσαμε με τον  περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Εορδαίας το θέμα των υποδομών των πανεπιστημιακών τμημάτων που εξασφάλισε η πόλη μας και που θα δημιουργήσουν προοπτικές αναβάθμισης του νοσοκομείου μας αλλά  και ανάπτυξης της περιοχής μας. Η δημιουργία αυτών των παραϊατρικών  τμημάτων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας δημιουργούν προοπτικές Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Και θα το διεκδικήσουμε.

Για τα σχολεία μας και τον πολιτισμό μας  υλοποιούμε:

  Τον εκσυγχρονισμό και τον εξωραϊσμό των τάξεων και των σχολικών κτιρίων σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες εικαστικών και ζωγραφικής.

Το άνοιγμα των αυλών των σχολείων τα απογεύματα, ώστε οι μαθητές-μαθήτριες να συχνάζουν στο σχολείο, πράγμα που θα βοηθήσει στην εξοικείωση και την αγάπη προς το σχολείο, καθώς και την απομάκρυνση από άλλα επικίνδυνα στέκια.

Δράσεις που θα παροτρύνουν τα παιδιά στον εθελοντισμό, όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό δημόσιων χώρων κ.α. ,ώστε να αποκτήσουν τη συνήθεια του εθελοντισμού και της φροντίδας του περιβάλλοντος.

Πάνελ, φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων για την ενεργειακή τους αυτάρκεια

Χρήση του βρεφονηπιακού σταθμού του Νοσοκομείου από τον Δήμο.

Δημιουργία στα εγκαταλελειμμένα κτίρια π.χ. πίσω από το πάρκο της ΔΕΗ στην βόρεια είσοδο της πόλης ή στο καμένο κτίριο στην νότια είσοδο της πόλης, ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ με αίθουσες μουσικής, προβολών, επιτραπέζιων παιχνιδιών κ.λ.π.

 Δημιουργία θερινού κινηματογράφου ή προβολών ταινιών στο πάρκο εκτάκτων αναγκών υπό την αιγίδα του Δήμου.

Επέκταση και αναβάθμιση του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Πτολεμαΐδας και Πινακοθήκης

 Δημιουργία σοβαρών υποδομών στο Πνευματικό Κέντρο. Απαραίτητη είναι η δημιουργία θεατρικής σκηνής, για να φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις.

Θα στηρίξουμε το έργο όλων των πολιτιστικών συλλόγων και όλων των καλλιτεχνικών ομάδων της περιοχής μας. Οικονομικά και ηθικά. Σχεδιάζουμε ετήσιο προγραμματισμό των δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας, επικοινωνία και συνεργασία σε μόνιμη βάση. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε δυναμικά να στηρίζουμε το σχετικά νεοσύστατο φεστιβάλ της πόλης μας, ώστε να γίνει σήμα κατατεθέν ,πολιτιστικό γεγονός του δήμου μας, γιατί θα επιδιώξουμε και αποκέντρωση των δράσεών του, και σημαντική παράμετρος γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής μας. Δημοσιοποιήσαμε το πρόγραμμά μας για τη δημοτική βιβλιοθήκη. Το υπάρχον κτήριο μαζί  μαζί με κατάλληλα υπάρχοντα κτήρια στις τοπικές μας κοινότητες θα αποτελέσουν την δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου μας, που θα εμπλουτίσουμε με βιβλία ποικίλου περιεχομένου, θα στελεχώσουμε με το εξειδικευμένο προσωπικό και θα προβάλλουμε με δράσεις πολιτισμού. Για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνεργασία με τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενθαρρύνουμε προγράμματα υιοθεσίας μνημείων, παροτρύνοντας έτσι και τους νέους μας σε δραστηριότητες γόνιμες και δημιουργικές.

Στόχος μας είναι η δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας νέων ηλικίας 12-25 ετών με παιδιά και νέους από τα Ωδεία της πόλης και από το Μουσικό Σχολείο κατά το πρότυπο της συμφωνικής ορχήστρας Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σχεδιάζουμε τη μετατροπή του παλιού κινηματογράφου «Ζώρζ» σε αίθουσα πολιτισμού και μάλιστα έγιναν επαφές με τους ιδιοκτήτες  του κτηρίου για το σκοπό αυτό. Είμαστε δε σε φάση διερεύνησης και άλλων διαθέσιμων παλαιών κτηρίων για αξιοποίησή τους. 

Συντριπτικό πλεονέκτημα της πόλης είναι οι εικαστικοί μας καλλιτέχνες. Μπορεί να γίνει η πόλη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ.

Ενίσχυση- ενθάρρυνση των 5 θεατρικών ομάδων της πόλης, δημιουργία παιδικής θεατρικής σκηνής .

Για μας πολιτισμός δεν είναι αποσπασματικές πράξεις, μεμονωμένα πολιτιστικά δρώμενα, ενότητα μόνη της. Έχει να κάνει με τη λειτουργία όλης της πόλης, με την αναβάθμιση του προφίλ της, με τελικό στόχο να γίνει η Πτολεμαΐδα πόλη πολιτισμού.

 

-Συζητήσαμε με φορείς και πολίτες του δήμου μας θέματα καθημερινότητας. Τους κοινοποιήσαμε το πρόγραμμά μας και μας βοήθησαν να το εμπλουτίσουμε. Για τις υπηρεσίες του δήμου, όπου η υποστελέχωση και η έλλειψη οχημάτων και εργαλείων συνεπάγεται δυσλειτουργία  και αδυναμία εξυπηρέτησης των δημοτών, καταθέτουμε ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης και ουσιαστικής αναβάθμισης.Θα επιδιώξουμε μίασύγχρονη και ευέλικτη διοικητική οργάνωση με τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών στα περιθώριο που μας αφήνει ο νόμος ώστε να αξιοποιήσουμε το έμψυχο δυναμικό και τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε υπαλλήλου.

 Η Αυτοδιοίκηση κατά τημνημονιακή περίοδο ήταν ο χώρος όπου εδραιώθηκαν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απουσίασαν στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των εργαζομένων ενώ άνθησαν πελατειακές σχέσεις προνομίων, αδιαφάνειας και υπηρεσιακού αυταρχισμού.

Η υλοποίηση όλων των θετικών μέτρων που νομοθετήθηκαν για την υπεράσπιση της εργασίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Εστιάζουμε στην αναβάθμιση της ουσιαστικής αυτονομίας των δημοτικών κοινοτήτων και των αρμοδιοτήτων τους, στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής και Περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης και στην αξιοποίηση της δυνατότητας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, στη βάση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, επί των πλέον κρίσιμων στρατηγικού χαρακτήρα θεμάτων, στις γενικές συνελεύσεις και τα συμβούλια γειτονιάς που ενισχύουν τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.

-Για τον φωτισμό, που δυστυχώς στον δήμο του φωτός δεν είναι επαρκής, προτείνουμε και θα υλοποιήσουμε :Αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε νησίδες, πεζοδρόμια και σε επιλεγμένους οδικούς άξονες του Δήμου Εορδαίας, και της πόλης της Πτολεμαΐδας και των κοινοτήτων του, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, και συντήρηση του υπόλοιπου δικτύου.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η εναρμόνιση με τις σύγχρονες απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας, ο περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και η ανάδειξη ενός σύγχρονου νυχτερινού αστικού φυσικού περιβάλλοντος.

Θα αντικαταστήσουμε τα παλαιά φωτιστικά σε όλους τους δρόμους με  σύγχρονα φωτιστικά τεχνολογίας LED, τα οποία θα βελτιώσουν τον νυχτερινό φωτισμό σε όλο τον Δήμο Εορδαίας και θα εξοικονομήσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος στον Δήμο μας και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Αξιοποιούμε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα των συμπολιτών μας, τα οποία προέρχονται από το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών, για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Καμία γειτονιά, καμία κοινότητα, κανένας δρόμος  πλέον στο σκοτάδι!

-Η Καθαριότητα του δήμου μας είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Σύγχρονα  και επαρκή απορριμματοφόρα, μόνιμο προσωπικό, αλλά και αξιοποίηση όλων των κοινωφελών προγραμμάτων για προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και στην καθαριότητα, μελετημένη τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων  και αποκομιδή σε ώρες που δεν παρακωλύουν την κυκλοφορία, την αγορά και τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

-Επιδιόρθωση των κακοτεχνιών και των φθορών σε δρόμους, πλατείες και πάρκα, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα και να διευκολύνεται ο πολίτης στις μετακινήσεις του. Ειδικά για τις δημόσιες παιδικές χαρές στα πάρκα μας  και τους δημόσιους χώρους αναψυχής, όπως π.χ. το πάρκο εκτάκτων αναγκών, θα επιμείνουμε στο θέμα της ασφάλειας, της λειτουργικότητας, της εξυπηρέτησης και του ευπρεπισμού.

-Για τα αδέσποτα σκυλιά του Δήμου μας μιλήσαμε επανειλημμένα. Έχουμε στο συνδυασμό μας ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα. Το πρώτο βήμα αναγνώρισης και αποσυμφόρησης της κατάστασης, είναι η καταγραφή των αδέσποτων σκύλων όλου του δήμου, με σκοπό τη μείωση του υπερπληθυσμού  και τον έλεγχο της δραστηριότητάς τους. Δηλαδή η μεταφορά τους στο κυνοκομείο από ειδικούς υπαλλήλους του Δήμου και με ειδικό όχημα, ηκαταγραφή των αναγνωριστικών τους στοιχείων, ο εμβολιασμός, η στείρωση, η εμφύτευση μικροτσίπ ταυτοποίησης, η ανάρρωσή τους και η προώθηση υιοθεσίας τους.

Άμεσης ανάγκης είναι οι τεχνικές επισκευές και κατασκευές, για τη  λειτουργικότητα  του δημοτικού κυνοκομείου,  και η άρτια στελέχωσή του.

 Για τα δεσποζόμενα ζώα προτείνουμε διαμόρφωση ειδικού χώρου στο πάρκο εκτάκτων αναγκών.
-Επανασχεδιάζουμε για λόγους αισθητικής, λειτουργικότητας, οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος το κέντρο της πόλης μας κάνοντας δυναμικές παρεμβάσεις με πεζοδρομήσεις, δεντροφυτεύσεις και ποδηλατόδρομους .

 Διευκολύνουμε ωστόσο και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα οχημάτων ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ενώ εξασφαλίζουμε, σε συνεργασία με το τμήμα τροχαίας, την κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων από και προς την αγορά με τους υπάρχοντες δρόμους περιφερειακά του κέντρου. Για τη διέλευση των  μεγάλων οχημάτων θα χρησιμοποιούνται οι μεγάλοι περιφερειακοί δρόμοι στα όρια της πόλης που σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι λειτουργικοί λόγω ελλιπούς σηματοδότησης, σχεδόν ανύπαρκτου φωτισμού και πολλών κακοτεχνιών.

-Θα επιδιώξουμε την άμεση μεταφορά υπηρεσιών, όπως του ΕΦΚΑ και της Εφορίας, στο κτήριο της Περιφέρειας στην νότια είσοδο της πόλης. Θα επισπεύσουμε, εξάλλου και το μεγάλο έργο της κατασκευής του Πολύκεντρου, που είναι ήδη δρομολογημένο, και προβλέπει  διώροφη

κατασκευή 2000 μ2 για στέγαση υπηρεσιών και επισκευή του υπόγειου πάρκιγκ. 

-Προτείνουμε αναβάθμιση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων βάδισης, ώστε να λειτουργήσουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού και συγχρόνως να ενισχυθούν τα τοπικά αθλητικά σωματεία

Προωθούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, τομέας στον οποίο ο Δήμος έχει μείνει πολύ πίσω.

 Δεσμευόμαστε για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με στολές και οχήματα. Με την συνδρομή της θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία όλων μας ώστε να κερδίσουμε χώρο για τους πεζούς και τα ήπια μέσα μεταφοράς (ποδήλατα).  Και ευελπιστούμε στη μείωση CO2 με την εγκατάσταση δημοτικών ποδηλάτων

Θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία αγροκήπιου, Δημοτικού φυτωρίου/βοτανικού κήπου όπου θα καλλιεργούνται δέντρα της περιοχής και φυτά που θα χρησιμοποιούνται για δενδροφυτεύσεις.

-Χαιρετίζουμε το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο που απολαμβάνουμε εδώ και καιρό , αγωνιζόμαστε όμως για τη μείωση και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

-Χαιρετίζουμε τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της Σχολής Πολιτικής Προστασίας στο χώρο της ΑΕΒΑΛκαι δεσμευόμαστε  να αγωνιστούμε  με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίησή του , γιατί πιστεύουμε ότι είναι και αυτό έργο μεγαλόπνοο που θα βγάλει από την εσωστρέφεια την πόλη μας.

-Για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, επίσης, αλλά και τη δημιουργία υπεραξίας και τη μείωση της ανεργίας, ο δήμος πρέπει να προτάξει όραμα και σχέδιο δημιουργίας πλούτου και προσέλκυσης  ιδιωτικών επενδύσεων. Εστιάζουμε στη δημιουργία γραφείου προώθησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής με στοχευμένες δράσεις, με σκοπό την ενεργοποίηση του τοπικού επενδυτικούκεφαλαίουαλλά και την προσέλκυση νέου από εθνικό και διεθνές επίπεδο,  για επενδύσεις σε ανανεώσιμες τεχνολογίες θέρμανσης, Φωτοβολταϊκά, βιο-αέριο για την απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ και την μελλοντική μείωση της τιμής θερμικής KWh για τους καταναλωτές. Επίσης, στη δημιουργία νέων δομών για τη λειτουργία θερμοκηπίων μέσω της εκμετάλλευσης της τηλεθέρμανσης για νέους αγρότες, που θέλουν να ασχοληθούν με τη θερμοκηπιακή γεωργία

- Ο χώρος της ΑΕΒΑΛ πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί. Καλλωπισμός και ευπρεπισμός του δρόμου και του χώρου πρόσβασης στην ΑΕΒΑΛ. Κατάλληλη και επαρκής σήμανση, δημιουργία χωροταξικού προς απόδοση οικοπέδων για την μακροχρόνια εκμίσθωση από ενδιαφερόμενους και συνδέσεις του χώρου μέσω αστικών λεωφορείων, θα δώσουν το έναυσμα και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του χώρου.

- Την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας θα τη στηρίξουμε και στον εναλλακτικό τουρισμό αξιοποιώντας φυσικές ομορφιές, κυρίως στις τοπικές μας κοινότητες, όπως στον άξονα Μουρικίου με τα απείρου κάλους φυσικά τοπία, για τον οποίο προτείνουμε σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τον αγροτουρισμό, αλλά και  στο φράγμα του Περδίκκα, στο δάσος του Προαστίου και φυσικά στην ορεινή μας παραδοσιακή κοινότητα της Βλάστης, για την οποία στις  άμεσες  προτεραιότητες μας είναι η συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου της Βλάστης καιτου Αγίου Νικόλαου, ηλειτουργία Κέντρου εκμάθησης Υφαντικής και παραγωγής Υφαντών, η προώθηση της νομικής ρύθμισης των κληροδοτημάτων και η οργάνωση Συνεδρίου με θέμα την Θέση της Βλάστης στο πρόγραμμα της ανάπτυξης του Δήμου Εορδαίας.

Πάντα σε συνεννόηση με τα τοπικά συμβούλια των χωριών.

-Την ανάπτυξη ωστόσο  και τη μείωση της ανεργίας στο Δήμο μας θα τα προωθήσουμε  και με έργα άρδευσης που θα μετατρέψουν  τα χωράφια της Ερμακιάς σε εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αξιοποιώντας και την ενέργεια και τις ποσότητες του ανεκμετάλλευτου νερού στην περιοχή. Έχουμε ένα οροπέδιο 600 στρεμμάτων στην περιοχή της Ερμακιάς, με υψόμετρο 1300 μ, με πάρα πολλές πηγές, ιδανικό για πάρα πολλά πράγματα, από σποροπαραγωγή πατάτας  μέχρι  και  βιολογικές καλλιέργειες μήλων και κερασιών.

Η παραγωγή σπόρων, στον άξονα Αγίας Παρασκευής αλλά και αλλού και τις εδώ ανάγκες θα ικανοποιεί και θα είναι εμπορεύσιμη, καθώς μπορούν να γίνονται και εξαγωγές σε γειτονικές και μη χώρες. Στην Αγία Παρασκευή προγραμματίζουμε  εγκατάσταση παρατηρητήριου αποκατάστασης εδαφών και περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Στον άξονα Βερμίου, θα στηρίξουμε τη δημιουργία Μουσείου ολοκαυτώματος στους Πύργους, τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις μαρτυρικές κοινότητες του Δήμου μας και βέβαια θα είμαστε στο πλευρό τόσο αυτών όσο και των παραγωγών όλου του Δήμου μας στις ατυχίες λόγω κακών καιρικών φαινομένων και στις διεκδικήσεις τους, ενώ θα συζητήσουμε μαζί και τους προγράμματα στήριξης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

- Οι κοινότητές μας βρίσκονται σήμερα στην απομόνωση και την εγκατάλειψη, λόγω και του προηγούμενου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για εμάς κάθε κοινότητα είναι ένας ξεχωριστός ιστορικός και πολιτισμικός χώρος με ιδιαίτερα παραγωγικά και κοινοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ο χώρος που η κοινοτική οργάνωση, μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου ζωή.

Η ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας και καινοτόμου ιδέας που πηγάζει από την βούληση των κατοίκων κάθε κοινότητας που προσπαθούν να πάρουν πίσω τη ζωής τους είναι για εμάς προτεραιότητα.

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, δίνει οξυγόνο στις κοινότητες. Οι αυτοτελείς πόροι, η δυνατότητα της εκλογής ικανών και οραματικών ανθρώπων στις κοινότητες με αυτόνομα από τηδημαρχοκεντρική εξουσία ψηφοδέλτια, δίνουν φωνή και ρόλο σε κάθε κοινότητα.

Οι νόμοι που αφορούν στις ομάδες παραγωγών και στις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ενισχύσουν την κοινοτική ζωή και τις ίδιες τις κοινότητες που θέλουν να επανακτήσουν τη φυσιογνωμία και την αξιοπρέπειά τους.

-Τέλος, αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, εκτός από έναν δήμο όμορφο, λειτουργικό, με ανάπτυξη οικονομική και αναβάθμιση πολιτιστική, ονειρευόμαστε και έναν Δήμο «έξυπνο», όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες θα παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερων υπηρεσιών για τον πολίτη, και θα σημάνουν την πάταξη της γραφειοκρατίας, την εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου και την εξοικονόμηση πόρων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Εορδαίας, είναι ένα ανοιχτό στοίχημα για την επόμενη δημοτική αρχή που πρέπει να προσπεράσει την  μέχρι σήμερα απροθυμία για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, μετατρέποντας την Πτολεμαΐδα σε μία «έξυπνη» πόλη και τον Δήμο Εορδαίας σε έναν «έξυπνο» Δήμο.

Συνδημότες και συνδημότισσες, ήρθε η ώρα να γίνουμε ένας σύγχρονος δήμος!!! Ήρθε  η ώρα η δική μας και η δική σας!!! Ήρθε η ευκαιρία και δε θα την αφήσουμε να φύγει!!! Μαζί με υποψηφίους νέους, άφθαρτους στην πολιτική, αλλά με ενεργή παρουσία εδώ και χρόνια, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, καταξιωμένους  στην εργασία τους, δυναμικούς και αποφασιστικούς στη ζωή τους, διεκδικούμε να χτίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Με υποψηφίους από όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους και από όλη την επικράτεια του Δήμου μας, ανθρώπους εξαιρετικούς, με ήθος και καθαρό βλέμμα και με όραμα ατενίζουμε το μέλλον του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι το αύριο αυτού του τόπου εδώ σήμερα βλέπω ότι το εμπιστεύεστε σε μας. !!!! Δε θα σας Απογοητεύσουμε!!!Να το θυμάστε αυτό!!! Θα κάνουμε τον δήμο μας  καλύτερο!!!

ΓΙΑΤΙ

Η πιο όμορφη θάλασσα

είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει

Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα

Τις πιο όμορφες μέρες μας

δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα

Και τώρα να χειροκροτήσουμε τους υπέροχους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας. Από τις ωραιότερες εμπειρίες μου η γνωριμία μαζί τους!!! Τους ευχαριστώ και τους εύχομαι καλή επιτυχία!!!