Ολιστική επιχειρηματική πρόταση για εναλλακτικό τουρισμό και αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας

Η βάση και των δυο προτάσεων είναι κοινή και στηρίζεται στην αποκατάσταση της γονιμότητας της γης και την αύξηση της βιοποικιλότητάς της.

Με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας των φυτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε σταθερά, υγιή και παραγωγικά αγροκτήματα, που σε βάθος χρόνου, καθώς θα αυξάνουν τη γονιμότητα των χωμάτων τους και τη βιοποικιλότητά τους , θα μετατρέπονται σε καρποφόρα δάση πολυδιάστατης παραγωγής.

Δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα, επίγεια και υπόγεια φυτά, λαχανικά, βότανα, λουλούδια, μανιτάρια, δασικά, μελισσοκομικά και καλλωπιστικά φυτά, λιμνούλες, βραχάκια, σαπισμένοι κορμοί, πουλιά, έντομα, σαύρες, μικρά θηλαστικά, σκαθάρια, σκουλήκια και πληθώρα άλλων οργανισμών,  συντελούν στην οικοδόμηση ενός ισορροπημένου βιότοπου, όπου στο μικροκλίμα που θα έχει δημιουργήσει, θα αναπτυχθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, δίχως την ανάγκη της ανθρώπινης παρέμβασης.

Τέτοια αγροκτήματα μπορούν να μετεξελιχθούν σε κέντρα εναλλακτικού τουρισμού και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της αποκέντρωσης του ελληνικού τουρισμού και της διεύρυνσης της περιόδου του, λόγο της ολοετούς και πολύμορφης λειτουργίας τους.

Ο τουρισμός είναι από τις κυριότερες πηγές εσόδων της Ελλάδας, αλλά η κατανομή των κερδών που αποφέρει, περιορίζετε σε πολύ συγκεκριμένα μέρη στη χώρα και σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Ξενώνες, καταφύγια, κατασκηνώσεις, κέντρα ιππασίας, αθλητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, κέντρα εναλλακτικής θεραπείας και αναψυχής, βοτανικοί κήποι, θεματικά πάρκα,  φυτώρια, οικοτεχνίες, τυποποιητήρια, αναψυκτήρια, κέντρα παράδοσης και πολιτισμού και όποιες άλλες δραστηριότητες πηγάζουν από την εσωτερική ροπή του κάθε φυσικού καλλιεργητή, μπορούν, πολλαπλώς ευνοούμενες, να συλλειτουργήσουν με το υπόλοιπο φυσικό αγρόκτημα, ώστε να ενσωματωθεί τελικά στο δίκτυο των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων της περιοχής τους.

Οι λειτουργικές δομές του δικτύου, θα πλαστούν κατά τη δημιουργία του και σαν ένα σώμα πλέον, θα αλληλεπιδρά με τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, τους φυσιολατρικούς, ορειβατικούς  και ιππικούς συλλόγους και λέσχες, τα ερευνητικά κέντρα, τις τοπικές μονάδες τουρισμού και όποιον συμμετέχει στις ανοιχτές συνελεύσεις του, ώστε η ανάπτυξή του να γίνει μεθοδικά και να συντελέσει στην  ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών, μέσα από τη βιωματική ένωση του ανθρώπου με τη φύση.

Συλλογικά σκεπτόμενες, οι κοινότητες των χωριών, θα παραμερίσουν όποιες διαφορές και συμφέροντα εμποδίζουν τη συνολική τοπική αναβάθμιση και συμπνέοντας με το δήμο, θα κάνουν τα πρώτα βήματα για τη σύνθεση ενός ενιαίου τοπικού τουριστικού προορισμού, που με σύμμαχο την τεχνολογική εξέλιξη και το διαδίκτυο, θα μπορέσει να στρέψει το βλέμμα του παγκόσμιου εναλλακτικού τουρισμού.

 Οι περιοχές μας είναι κατάλληλες για τέτοιες δραστηριότητες  που, εμπνεόμενες από την οικολογική συνείδηση, την αποκέντρωση, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την επαναξιολόγηση της παιδείας , θα καταφέρουν να ανοίξουν νέους ορίζοντες για τις τωρινές και μέλλουσες γενιές του τόπου μας.