Οι βάσεις της πρότασης, για μια ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, στηρίζονται πάνω στον νόμο 4039/2012 και την τροποποίησή του με τον νόμο 4235/2014, καθώς και συζητήσεις που είχα με μέλη από την ομάδα εθελοντών κυνοκομείου Πτολεμαΐδας. 

Κυκλοφορώ στην πόλη με σκύλο, δυο φορές τη μέρα και αντιμετωπίζοντας τους άναρχους κανόνες που θέτονται από σκυλιά και ανθρώπους, έχω ζήσει πολλές έντονες καταστάσεις.  Αυτό με δυσκολεύει στη καθημερινότητά μου στην πόλη, όπως και πολλών άλλων, είτε έχουν σκύλο, είτε όχι.

Προοπτικά αυτή η δυσλειτουργία θα φθείρει τη σχέση του ζώου με τον άνθρωπο και δυστυχώς θα οδηγήσει περισσότερα σκυλιά στα κελιά ή στο θάνατο, παρά στις αγκαλιές των ανθρώπων.

Το πρώτο βήμα αναγνώρισης και αποσυμφόρησης της κατάστασης, είναι η καταγραφή των αδέσποτων σκύλων όλου του δήμου, με σκοπό τη μείωση του υπερπληθυσμού  και τον έλεγχο της δραστηριότητάς τους, για μια ομαλή συμβίωση.

Όπου καταγραφή, σημαίνει ότι, ένας εκπαιδευμένος υπάλληλος του δήμου,  με ειδικό όχημα του δήμου, παίρνει έναν σκύλο από μια περιοχή, τον μεταφέρει στο δημοτικό κυνοκομείο και εκεί καταγράφονται τα αναγνωριστικά του στοιχεία, εμβολιάζεται, στειρώνεται, εμφυτεύεται το ειδικό μικροτσίπ ταυτοποίησης και παραμένει εκεί μέχρι την ανάρρωσή του.
Στο διάστημα αυτό, ο δήμος προωθεί την πρόταση υιοθεσίας του σκύλου, στη σελίδα του δήμου και στις φιλοζωικές ομάδες. Εάν, μετά από μια προσωρινή παραμονή του στο χώρο, δεν έχει βρεθεί κάποιος άνθρωπος για να τον υιοθετήσει , ο σκύλος  επανεντάσσεται.

Στην περίπτωση που έχουν σχηματιστεί παράπονα για τον συγκεκριμένο σκύλο στην περιοχή από όπου προήλθε, τότε μέσα από τον διαρκώς ανανεούμενο χάρτη καταγεγραμμένων σκύλων  του δήμου, εντοπίζεται μια νέα κατάλληλη περιοχή επανένταξής του.  Και σε αυτό το σημείο, ο δήμος και οι φιλοζωικές ομάδες, αξιοποιώντας το δίκτυό τους και έχοντας φροντίσει, με τις δράσεις τους,  για την καλλιέργεια της φιλοζωικής συνείδησης των πολιτών, θα κάνουν πιο ομαλή τη συμφιλίωση του σκύλου με τους κατοίκους της περιοχής, με στόχο να αναλάβουν συλλογικά την υιοθεσία του. Εδώ εξυπηρετεί η θέση του δημοτικού κτηνιάτρου, που με τον κατάλληλο κινητό εξοπλισμό και τον εκπαιδευμένο βοηθό του, μπορεί να κάνει πιο εύκολη και οικονομική την ιατρική περίθαλψη του ζώου.

Καταλυτική θα είναι η βοήθεια της εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, που με βάση την εμπειρία τους και τον εξοπλισμό τους, μπορούν σε διάστημα λίγων ημερών, να καταγράψουν μεγάλο πλήθος αδέσποτων σκύλων.

Άμεσης ανάγκης είναι οι τεχνικές επισκευές και κατασκευές, για τη  λειτουργικότητα  του δημοτικού κυνοκομείου, που υπερλειτουργεί σε υποδομές που υπολειτουργούν, και η άρτια στελέχωσή του.

Μια φανερή πηγή αδέσποτων σκύλων είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, όπου για προσωπικούς ανεύθυνους λόγους, και με τη σιγουριά της απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού, εγκαταλείπουν τους σκύλους τους. Το φαινόμενο αυτό θα ελαττωθεί από τον έλεγχο του δήμου  για την ευζωία, την εγγραφή του ζώου στο μητρώο, την υποδόρια ύπαρξη του μικροτσίπ ταυτοποίησης, και το ενημερωμένο, από κτηνίατρο για τα βασικά εμβόλια, βιβλιάριό του.
 
Για την αποκέντρωση των σκύλων, σημεία αναφοράς θα είναι οι περιφερειακές, ελεγχόμενες από το δήμο, ταΐστρες και ποτίστρες, όπου θα παροτρύνουν την αυτόβουλη ενσωμάτωση του σκύλου στην περιοχή.

Στο τμήμα καθαριότητας , πρέπει να προσαρτηθεί ειδική λειτουργία, ώστε οι δημόσιοι χώροι να είναι καθαροί  για τους ανθρώπους και ασφαλείς για τα σκυλιά.

Για την άμεση αντίληψη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας του πολίτη με την αρμόδια ομάδα του δήμου και να ορίζονται τακτικές ανοιχτές διαβουλεύσεις για όλα τα σχετικά θέματα.

Μια αξιόλογη και πρότυπη κατασκευή στην πόλη, θα είναι ένα φυσικά διαμορφωμένο δημοτικό πάρκο σκύλων, όπου ο σκύλος, υπ’ ευθύνη του ανθρώπου του, θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πληθώρα από υφές, μυρωδιές, ήχους, να τρέξει ελεύθερος και να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Σκοπός είναι και η εξοικείωσή του με τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους.
Στο αναψυκτήριο του χώρου, θα μπορούν οι άνθρωποι να συζητούν , να ενημερώνονται ή και να συμμετέχουν σε κάποια οργανωμένη ομιλία για τη ψυχολογία των σκύλων.

 

Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει προς τα πίσω τα βήματα του αποχωρισμού του από τον  παλιότερό του φίλο και να σκεφτεί και πόσους ακόμα φίλους έχει διώξει από γύρω του.

Έτσι κλεισμένος στον εαυτό του, θα νιώσει τελικά ξένος και απ’ την ίδια τη γη.

Και ήδη άρχισε να φαίνεται η έλξη για τη φυγή του στο διάστημα.